10 + 1 infó a Virágporról

A virágpor egyike a leg táplálóbb élelmiszereknek a világon. Csak nyers virágpor és víz fogyasztása mellett, az ember képes lenne életben maradni hónapokon, ha nem éveken keresztül. 20 gramm virágpor majdnem 1 kilógramm zöldségnek vagy gyümölcsnek megfelelő tápanyaggal, vitaminnal és ásványi anyaggal rendelkezik.

Legelőször kis adagot!

A méhek nem azokat a virágpor szemeket gyűjtik be, amelyekre az ember allergiás szokott lenni. Mindazonáltal allergia előfordulhat, így emiatt és a gyomrunk alkalmazkadó képessége miatt is, kis adaggal kezdjük a fogyasztását, főleg ha nem tudjuk, hogy van-e esetleg allergiánk rá.
Gyermekek esetén mindenképpen kis adaggal kezdjük, mert a gyerekek többségénél, a pollen allergia sokszor nem ismert.

Mélyhűtőben tároljuk!

A nyers virágport mélyhűtőben tároljuk. Onnan kivéve azonnal fogyasztható, csakúgy mint a fagylalt, mivel a virágporban nagyon kevés víz van, így nem fagy meg.

Mélyhűtőn kívül a virágpor gondtalanul eltartható több napon keresztül. A tiszta méhpempőhöz viszonyítva kevésbé érzékeny a nagyobb hőmérsékletre.

Ahogy megérkezik Önhöz a csomag, érdemes egyéből hűtőbe, ha lehet mélyhűtőbe tenni.

Finom, édes az íze a legtöbbnek

A legtöbb virágpornak finom édes az íze, kifejezetten nagyon jó, ízletes. Néhány virágpornak azonban keserű vagy savanykás is lehet az íze.
Az általunk forgalmazott virágporok közzül, kesernyés ízű a galagonya. A többi virágpor édes!

Mennyit fogyasszak naponta?

Az alap fogyasztási mennyiség egészséges embereknek 15 gramm, ami egy közpesen púpozott, közepes méretű evőkanalnak megfelelő mennyiség. Ennél többet és kevesebbet is fogyaszthatunk belőle. 14 év alatti gyermekek számára fél adagot adjunk. Maximum napi 60 grammot fogyasszunk belőle.

Bővebben a fogyasztásról itt olvashat.

Mikor és mivel fogyasszam?

A virágport bármikor a nap folyamán fogyoszthatja. Ha fógyókúrázik, célszerű reggel fogyasztani.
A virágport számos módon lehet fogyasztani, így például önmagában (így eszik a legtöbben), joghurtba, műzlibe, levekbe keverve. Fogyaszthatjuk mézre szórva mézzel keverve. Keverhető koktélokba, levekbe, tejbe. Csak ízlésünk és fantáziánk szabhat határt.

Bővebben a fogyasztásról itt olvashat.

Turmixok: http://www.nyersviragpor.hu/receptek/

3 napig tárolható hűtőben

A mélyhűtőből kivett virágport 3-4 napig tarthatjuk normál hűtőben gond nélkül. Ha nem akarjuk a mélyhűtőt nyitogatni nap mint nap, célszerű például úgy fogyasztani, hogy 3-4 napra elegendő mennyiséget kiveszünk előre és azt a hűtőben tároljuk tovább.

A házhozszállítás szempontjából a nyers virágpor strapabíróbb, mint a tiszta méhpempő, akár 1 hétig is probléma mentesen eláll hűtőn kívül, átlagos hőmérsékleten. Mindazonáltal, pénteki napon nem adunk fel virágport tartalmazó csomagot, csakúgy mint méhpempőt sem.

Gyomorpanaszok a kezdetben

Az első napokban a virágpor okozhat gyomorpanaszokat. Ne ilyedjünk meg. Ez általában azt jelenti, hogy valamilyen probléma van a gyomrunkkal vagy a beleinkkel.

Ilyen esetben csökkentsük le felére az adagot, fogyasszunk belőle keveset. Ha a fájdalom napok után sem múlik el, forduljunk orvoshoz, ugyanis ebben az esetben valamilyen bél vagy gomor probléma áll a háttérben, amit a virágpor felfedett.

Adható házi kedvenceknek is

A virágpor rendkívül tápláló. Segíthet a legyengült vagy lebetegedett házi kedvencek állapotának javításán. Bekeverhető tápba vagy egyéb más ételbe is.

A házi állatok ritkán allergiások a pollenre, de náluk is kezdhetjük csak 1-2 szemmel az adagolást.

14 év alatt fél adagot

Gyerekeknek fél adagokat adjunk. Továbbá fontos, hogy a gyerekeknél is legelőször 1-2 szemmel teszteljük le az esetleges allergiát. Gyerekeknél sok esetben nem ismert az allergia, így legyünk fokozottan óvatosak.

Tudnivaló: a méhek nem ugyanazokat a virágpor szemeket gyűjtik be, amelyekre az ember allergiás, pont az ellenkezőjüket, amelyek épp hogy a pollen allergiát gyógyítják.

Fémkanállal is ehetjük

A tiszta méhpempőt nem szabad ériteni fém tárgyakkal, így fém kanállal. A nyers virágport igen.

Méhpempővel és Mézzel

A nyers virágport méhésztől származó tiszta mézzel, illetve tőlünk vásárolt tiszta méhpempővel keverheti egybe, hogy egy energiát adó szupereledelt állítson elő magának, családjának.

A keverési arányoknak csak a fantázia szabhat határt. Érdemes a méz mennyiségét akkorára tartani, hogy a virágport és a méhpempőt jól körbevegye, így nem kell hűtőben, elegendő a kamrában tárolnunk.

Rakhatunk hozzá propoliszt is.

100 g virágpor jelentős mennyiségben tartalmaz vitaminokat.

600 ug tiamint, 1670 ug riboflavint, 900 ug piridoxint, 2700 ug pantotensavat, 10 000 ug nikotinsavat stb.

Ásványi sótartalma: 20-40% kálium, 1-20% magnézium, 1-15% mész, 1-12% vas, 2-10% szilícium, 1-20% foszfor.

Részletesen itt olvashat tovább: http://www.nyersviragpor.hu/osszetetel/

Hívjon minket!
+36 70 / 7733 059
Vagy írjon e-mailt!
info@nyersviragpor.hu

Virágporos receptek

Virágporos turmixokVirágporos turmixok, italok
Készítsen reggelire finom italokat virágporból
Arckrémek virágporbólVirágporos arckrém receptek
Készítsen nyers virágporból arckrémeket
Propolisz cseppek + fogkrém.
Propolisz infók + vásárlás.