A rutin jelentősége a virágporban

A rutin egy glükozid, amely növeli az érfalak védekezőképességét és elsődleges feladata, hogy erősítse az egész kapilláris rendszer ellenállását. A rutin védi az egész szervezetet a túlzott röntgen-sugárzásból vagy az egymást követő hisztamin-injekciókból eredő kapilláris permeabilitás ellen. Egyébként a rutin leggazdagabb forrása a hajdina pollen, de minden más virágpor fajtában jelentős mértékben jelen van.

A rutin különösen kedvezően hat a szellemi funkciókra, valamint az agyvérzésért és a szívbetegségek kialakulásáért felelős tényezőkre. A rutin vaszkuláris és enyhén hipotenzív, valamint vizelethajtó hatású.
A rutin 30-40%-kal lerövidíti a vérzés idejét és egyúttal a véralvadás idejét is csökkenti. Emellett csökkenti a hajszálerek törékenységét a szülés során, valamint megakadályozza az agyhártya bevérzését a csecsemőknél.
A terhes nők 60%-ánál 10 napon belül javult a kapilláris ellenállás a rutin alkalmazása során.

A virágporban a rutin természetes formában van jelen, így mellékhatások nélkül hasznosul.
Betegségből való lábadozás idején a virágpor megnöveli az energiaszintet és segíti a súlygyarapodást, naponta 1-3 evőkanál belőle elegendő a rossz egészségi állapot feljavításához vagy megújulásra szoruló szervezet számára (pl. időseknek).

 

A rutin védi az ereket

A rutint az aranyér és a visszér ellen gyógyszerek készítéséhez használják fel, mivel jótékonyan hat a keringési rendszernek arra a részére, ami visszafordítja a vért a szív felé (a vénákon keresztül).

A rutin hatékonyan védi azokat a hajszálereket is, melyek ellátják a szerveket, különösen az agyat, a májat és a pajzsmirigyet, ami megakadályozza a radioaktív anyagok felszívódását.

A rutin az agyi hajszálerekre és asztrocitákra gyakorolt hatása révén jótékonyan hat az idegszövet oxidatív anyagcseréjére. Az asztrociták és az agysejtek ugyanazt a funkciót látják el, mint a jóval ismertebb neuronok.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a rutin csökkenti az oxidált L.D.L koleszterin citotoxicitását. Segít megakadályozni az oxidált zsírok felhalmozódását a sejtekben, melyek az érszűkületet okozzák.

Állatkísérletek során kimutatták, hogy a rutin csökkenti azokat az elváltozásokat, melyeket az alkohol okoz az állatok gyomrában. Ez természetesen nem ösztönzés az alkoholfogyasztásra.

A rutin a C-vitamint is védi, növeli hatékonyságát és hosszabb ideig tartja a szervezetben. Ez az egyik oka annak, hogy a virágpor fogyasztását gyümölccsel együtt szokták sokan ajánlani (főleg a C-vitaminban gazdagokat) reggelire.

A rutin hat a memóriára és a csontokra

Kutatások szerint a rutin meghatározó szerepet játszhat a csontritkulás megelőzésében. Csökkenti a csontvesztést és fokozza az osteoblastok (csontképző sejtek) aktivitását. A végeredmény több szilárd csont és megnövekedett csontásvány-tartalom.

Hogy Európa déli országaiban jóval kisebb arányban fordul elő a csontritkulás, mint az északi országokban, azt leginkább a napfénynek tulajdonítják. Természetesen igaz, hogy a napfény segít a szervezetnek előállítani a D-vitamint, amire az osteoblastoknak szükségük van a kálcium megtartásához. A másik tényező a mediterrán étrend. A nagy mennyiségű zöldség, különösen a hagyma, biztosít sok hasznos rutint és más polifenolokat.

Antioxidáns tulajdonságai mellett a rutin jótékonyan hat a keringésre, erős gyulladáscsökkentő és rákellenes szer. Számos tudományos publikáció foglalkozott már ezekkel a tulajdonságaival, különösen a vastagbélrák kialakulását megelőző hatásával, amit patkányokon teszteltek.

Virágporos receptek

Virágporos turmixokVirágporos turmixok, italok
Készítsen reggelire finom italokat virágporból
Arckrémek virágporbólVirágporos arckrém receptek
Készítsen nyers virágporból arckrémeket
Hívjon minket!
+36 70 / 7733 059
Vagy írjon e-mailt!
info@nyersviragpor.hu