A virágpor rendkívüli összetétele

A virágpor a leggazdagabb forrása a vitaminoknak, ásványi anyagoknak, fehérjéknek, aminosavaknak, hormonoknak, enzimeknek és zsíroknak, valamint jelentős mennyiségben tartalmaz természetes antibiotikumokat is.
Az ismert vitaminok többsége a virágporban tökéletes arányban van jelen, ami még tovább növeli az értékét.

Egy teáskanálnyi virágpor megközelítőleg 2,5 milliárd szemcsét tartalmaz, melyek rendelkeznek az adott növényi faj, így például, a virág, a gabona, a gyümölcs, a fa számára a szaporodásához nélkülözhetetlen összetevőkkel.

20 gramm nyers virágpor, kb. 900 gramm zöldség és gyümölcs tápanyagtartalmának felel meg. Gondoljunk csak bele, ez egy hihetetlen adat!

Karotin

Nagyjából 5000-9000 mikrogramm közötti aktív karotenoid, béta karotin és egyéb karetinoid található a virágporban, amely a szervezetben mint tudjuk, A-vitaminná alakul át. A karotenoidok kizárólag a rovarok által beporzott növényekben találhatók meg, míg a szél által beporzott fajtákból teljesen hiányoznak.

A karotént legnagyobb mértékben tartalmazó virágporok akár 20-szor többet is tartalmazhatnak ebből az anyagból, mint az azonos mennyiségű sárgarépa, tehát a virágpor kiváló forrása az A-provitaminnak, végső soron az A-vitaminnak.
A karotenoidok általában kapcsolódnak a pollenszemek külső rétegéhez, de némelyik kötődik a pollensejtek fehérjéihez is.

Flavonoidok

A karotenoidok osztálya mellett van egy másik csoportja a növényi színanyagoknak, ami szintén megtalálható a virágporban és igen nagy mennyiségben, nevezetesen a a növényi színezőanyagok, így a flavonok, flavonoidok, továbbá citokróm is előfordulhat a virágporban. A flavonoidokról tudjuk, hogy erőteljes antioxidánsok, tehát semlegesítik a káros szabadgyököket a szervezetünkben. A nyers virágporon keresztül bevitt flavonoid, jóval hatékonyabban fejti ki hatását a szervezetünkben, mint számos megvásárolható flavonoid készítmény, amelyek többsége feldologozott állapotban tartalmazza csak ezeket a rendkívüli anyagokat.
A nyers virágpor fogyasztásakor, eredeti, természetes állapotában lévő flavonoidot fogyasztunk.

Itt olvashat többet a flavonoidokról: http://www.nyersviragpor.hu/flavonoid/

Vitaminok

A virágpor minden fajtája jóval nagyobb arányban tartalmaz B1-, B2- és E-vitamint, mint amennyi a bogyós gyümölcsökben vagy a zöldlevelű zöldségekben megtalálható. 1 gramm friss, nyers virágpor 7-15 milligramm mennyiségben tartalmaz C-vitamint, valamint nyomokban E-vitamint (tokoferolt).

Bár a vegyes virágpor nem tartalmaz K-vitamint, ez megtalálható az erjesztett virágporban, a méhkenyérben. A K-vitamin jelenléte a méhkenyérben a baktériumoknak köszönhető, melyek elősegíti a kaptár sejtjeiben elraktározott virágpor erjedési folyamatát.

Míg a virágpor a tárolás során megromlik, addig a hozzá rendkívül hasonló méhkenyér tápértékét akár több mint 2 évig is megőrzi. Itt olvashat többet a méhkenyérről: http://www.mehkenyer.com/

Számos egyéb vitamin megtalálható a virágporban, mint a B5, B12, D-vitamin, a biotin, az inozitol és PABA (para-amino-benzoesav).

Rutin

A virágpor általában 17 milligramm rutint tartalmaz, bár a méhkasban tárolt virágpor akár 13%-ot is tartalmazhat. A leggazdagabb forrása a rutinnak a hajdina, a fűzfa és a hárs pollen. Napi 60-70 gramm virágpor fogyasztása biztonságosnak tekinthető a rutin mennyiségének tekintetében.

Itt olvashat többet a rutin tartalmáról: http://www.nyersviragpor.hu/rutin/

Ásványi anyagok és nyomelemek

A virágpor teljes ásványianyag tartalma 1-7% között váltakozhat (átlagosan 2,7%), hasonlóan a gabonákhoz és bizonyos magokhoz.
A virágpor akár 59 különböző ásványi anyagot és nyomelemet tartalmazhat és mindegyik nyomelem könnyen emészthető formában van jelen.

Aminosavak és fehérjék

A virágpor fehérjetartalma, beleértve bizonyos peptonokat és globulinokat, 10-35% között mozog, eredetétől függően, átlagosan 20% körüli. Ennek 40-50%-a szabad aminosavak formájában van jelen. Minden virágpor egyformán 22 típusú aminosavat tartalmaz, de különböző mennyiségben.

A virágpor aminosav tartalma 10-13% között ingadozik, melyből 26,88% fehérje vagy fehérjetartalmú anyag. 5-7-szer több aminosav található a virágproban, mint azonos mennyiségű marhahúsban, tejben, tojásban vagy sajtban.

A virágporban lévő aminosavak, nélkülözhetetlenek a mindennapi táplálkozásban és szervezetünk nem képes őket előállítani. A nyers virágpor kiváló mindennapos tápláléka lehet a kevés húson élőknek, a vegetáriánusoknak, hiszen nagyjából napi 35 gramm virágpor képes fedezni a szervezet fehérjeszükségletét. Ugyanakkor már napi 25 gramm virágpor elfogyasztása elegendő az összes létfontosságú aminosav biztosításához a szervezet számára.

A virágporban különböző fehérjetartalmú anyagok találhatók, mint az albumin, globulin, guanin, hipoxantin, lecitin, pepton, vernin és xantin. A szervezet hatékonyabban hasznosítja a táplálékból származó fehérjét, ha minél többféle aminosav áll rendelkezésére éppen ezért a virágporban lévő fehérjék jobban hasznosulnak mint a húsokban lévő fehérjék, hiszen ezen utóbbiak többségében, nincsen ennyi aminosav.

Szénhidrátok

A virágpor 10-15%-ban cukrot, fruktózt, glükózt, pentózt, raffinózt, sztachiózt és szukrózt tartalmaz. Ezek alapvetően ugyanazok az egyszerű, természetes cukrok, melyek megtalálhatók a mézben és melyek könnyen emészthető láncokból és kötésekből állnak. Egy részük a méhek nyálmirigyeinek enzimatikus hatására előemésztett formában találhatók meg.

A virágpollenben található természetes cukrok mennyisége 30-40%, melyből a glükózé 25-48%, a redukáló cukroké 7,5-40% és a nem redukáló cukroké 0,1-19%. A nem redukáló cukrok a méhek által összegyűjtött virágporban átlagosan 2,7%-ban találhatók meg, míg a redukáló cukrok 18-40%-ban, átlagosan 25%-ban.

A virágpor szénhidrát vagy glucid tartalma akár a 44%-ot is elérheti.
A virágporban található keményítő időnként kombinálva van egyéb szénhidrátokkal és mennyisége 1-22% között mozog.

A virágpor rendkívül ellenálló külső membránjai cellulózból állnak. Ezt a komplex szénhidrátot nem lehet kivonni a virágporból, mennyisége 7-57%-os arányban váltakozik az egyes fajok függvényében.

Zsírok és olajok

Bár 1-25%-os arányban számtalan kivonat megtalálható benne, a virágpor zsírokat és olajokat mindössze 5%-ban tartalmaz. Bizonyos esetekben a zsírsavak szintje a virágporban 5,8%.
Hexadecanolt 0,14%-ban találtak a virágporban. A pollen zsírban ezenkívül alfa-amino-vajsavat is azonosítottak.

A virágpor hatékony bőrápoló tulajdonságát a bőrgyógyászatban hasznosítják eredményesen. Ma már minden második arcápoló krémben jelen van. A virágpor zsírsavai és magas karotinoid, béta karotin tartalma által, a bőrre és a bőr szöveteire igen előnyös hatást gyakorol.

Enzimek

Enzimek is jelen vannak a virágporban, melyek nélküzhetetlen katalizátorai az emésztési folyamatoknak. A virágpor segíti más táplálékok megfelelő megemésztését.
A virágporban található enizmek az amiláz, kataláz, kozimáz, citokróm, dehidrogenáz, diaforáz, diasztáz, tejsavak, pektáz és foszfatáz.

A friss virágpor keveréke tartalmazhat grammonként 500-1000 mikrogramm kozimázt, mely felülmúlja az élesztőben található mennyiséget. A pollen alkoholos erjedése megegyezik az élesztőével.

A virágpor melegítése tönkreteszi az értékes enzimeket és a C-vitamin tartalmát.
A gombaspórák olykor keverednek a virágporral.

Víz

A friss virágpor víztartalma 3-20% közötti. A szárítás során ezt a víztartalmat óvatosan kell eltávolítani megfelelő dehidratációs módszerrel (szárítással) annak érdekében, hogy megőrizzen minél többet összetevőiből.
Az általunk forgalmazott virágpor azonban teljesen nyers, nincs belől eltávolítva semmi sem, így a víz sem. Virágporjaink átlagos víz tartalma 5% körüli, így mélyhűtőben, -20 fok alatt tárolható, onnan kivéve azonnal fogyasztható (mivel nem fagy meg).

Természetes antibiotikumok

A virágpor tartalmaz aktív antibiotikus anyagokat, melyek azonnal elpusztítják a kórokozókat, káros baktériumokat.

Amit még tartalmaz

A virágpor tartalmaz még lecitint, aminokat, nukleint, guanint, xantint, hipoxantint, vernint, viaszt, mézgát, gyantát, szterolokat (0,6%), polipeptideket, DNA-t, ribózt, dezoxiribózt, hexuron-savat, növényi olajokat (átlagban 5%) és különböző növekedést segítő összetevőket.

A virágpor aktív összetevői közül több is tartalmaz olyan anyagokat (hormonokat), amik felgyorsítják a növények növekedését.

Hívjon minket!
+36 70 / 7733 059
Vagy írjon e-mailt!
info@nyersviragpor.hu

Virágporos receptek

Virágporos turmixokVirágporos turmixok, italok
Készítsen reggelire finom italokat virágporból
Arckrémek virágporbólVirágporos arckrém receptek
Készítsen nyers virágporból arckrémeket